“Solen er også en stjerne” af Nicola Yoon

Titel: Solen er også en Stjerne
Originaltitel: The Sun is also a Star
Forfatter: Nicola Yoon
Serie: Stand alone
Forlag: Carlsen
Sprog: Dansk (org. Engelsk)
Udgivelsesår: 20. januar 2017
Antal sider: 362
Antal stjerner: 3/5

Dette var et anmeldereksemplar fra forlaget

DSC_1557.JPG

Natasha tror på logik og videnskaben. Ikke på skæbnen. Og da slet ikke på at drømme går i opfyldelse. Hun og hendes familie er ulovlige immigranter fra Jamaica og har mindre end én dag tilbage i landet, før de bliver udvist. Dette prøver Natasha på at ændre, også selvom hun kun har i dag til det.

Daniel har altid været den gode søn i familien, men er altid bliver overskygget af hans storebror, Charles. Han er en digter. En drømmer, men det kan ikke bruges til noget, når han skal være læge – et job som Daniel egentlig ikke vil have. På denne almindelige og ubetydelige dag i New York, ser han en pige, og det er nærmest som om det er skæbnebestemt at de skal kende hinanden.

DSC_1550.JPG

Sidste år læste vi “Alt eller Intet” og vi var derfor meget spændte, da vi så at Nicola Yoon udgav en ny bog her i foråret. Og fordi vi elskede den før omtalte “Alt eller Intet” måtte vi bare have fat i hendes nye bog, som er “Solen er også en stjerne”.

Rent stil og layoutmæssigt kunne man lige fra starten mærke, at det var den samme forfatter, da bøger har samme udstråling. Karaktererne var også meget interessante og også denne gang hiver Nicola fat i minoriteter i Nordamerika. Vi følger teenagepigen Natasha, som snart bliver deporteret fra USA og tilbage til Jamaica, hvor hun og hendes familie kommer fra. Vi følger også den koreanske dreng, Daniel, som skal ud og ansøge til Yale. De mødes så på New Yorks gader denne dag, der er meget afgørende for begge deres fremtid.

Det generelle plot med at hive fat i to minoriteter i USAs befolkning var som sagt meget interessant. Man får virkelig indsigt i hvordan det er være i deres sko, også selvom det bare er for en dag. Vi synes dog historien var alt for almindelig og er noget som alle kunne skrive. Vi synes det var vildt urealistisk med deres møde og også hændelserne, der foregik i løbet af disse timer. Vi havde meget svært ved at forstå, hvorfor man tror man er forelsket efter at have kendt hinanden i mindre end 3 timer, og at man derfor også allerede nu kan sige at “jeg har aldrig før set hende så genert” (s. 180, linje 24) – nej! det er da klart når du slet ikke kender hende! Frustrationen er stor…

fullsizeoutput_431

At skrive en bog, som binder meget på begrebet “skæbne”, er også set en del gange efterhånden. Historien virker lidt Disney agtig, men dog med det twist at det ikke er love at first sight, men derimod en kærlighed der bliver bygget op over “tid”.

Karaktererne virkede også en smule basale og for autogenererede:

Pige tror ikke på skæbnen, og kan ikke lide den fyr der bliver stillet, men så som tiden går forelsker hun sig i ham og så findes skæbnen nok alligevel.

Dreng tror på skæbnen, kæmper hårdt for at få pigen, som er en eller anden irriterende type, der siger hun ikke gider ham, men vi ved allesammen at de nok skal hinanden. Og surprise, surprise!

 

Det var bare for nemt og et meget safe valg fra Nicolas side. Karaktererne udviklede sig overhovedet ikke og historien føltes meget meningsløs, og da man allerede i starten vidste at der kun var to udfald for hvordan historien ville ende, var det meget nemt at gætte hvad der ville ske. Enten ville hun blive i landet eller blive sendt hjem. Bagsideteksten afslørede også det meste af handlingen, hvilket var en smule ærgeligt, da dette tog meget af spændingen ud af bogen.

DSC_1560.JPG

Nicola havde det også med at drage biroller fra Natashas og Daniels liv ind i bogen, hvilket virkede rimelig ligegyldigt. En sikkerhedsvagt der bliver passeret i en bygning, en chauffør i en bil, der kører forbi, eller en sekretær som sidder bag et skrivebord. Disse mennesker påvirker selvfølgelig hovedkaraktererne, men at skulle høre deres historier var lidt… ligegyldigt. Nicolas intentioner var sikkert at skabe en besked om at alle har en historie, som du kan påvirke med en lille handling. Dette faldt dog til jorden, da man som læser fandt det LIGEGYLDIGT.

Situationerne som karaktererne lever i – altså med en udvisning eller det at man skal søge ind på college – er meget realistisk, men udførelsen og deres romance var meget virkelighedsfjerne. Heldigvis var der meget af realismen, der skinnede igennem mod slutningen, og dette var med til at hive bogen op i vores vurdering.

DSC_1561.JPG

Sådan overordnet set var bogen okay, og grundprincippet var fint. En god idé, men det blev ikke udført helt som man måske havde håbet. Af en realistisk YA-roman, manglede den måske lidt mere realisme, og selvom karaktererne og bogens story-line var alt for basic og safe, giver vi stadig bogen 3 stjerner, da skrivestilen – og de ting der virkede i bogen – virkelig hjalp på læseoplevelsen. Vi synes stadig Nicola Yoon er en god forfatter, som vi vil se frem til at læse mere fra i fremtiden, og vi har et håb om, at hun næste gang vil udfordre sig selv en smule mere rent story-line mæssigt.

Skrevet af Kristine og Josefine

 

Mange tak til forlaget Carlsen for at have tilsendt os begge et anmeldereksemplar af denne bog!

Følg Carlsen:
Facebook: https://www.facebook.com/booksterdk/?fref=ts
Instagram: https://www.instagram.com/booksterdk/
Hjemmeside: http://www.carlsen.dk/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s