“Er du okay, Fie?” af Anika Eibe

Titel: Er du okay, Fie?
Forfatter: Anika Eibe
Serie: Er du okay – serien
Forlag: Tellerup
Sprog: Dansk
Udgivelsesår: 2016
Antal sider: 178
Antal stjerner: 3/5

Jeg ved godt hvordan folk opfatter mig.

Jeg ved godt de tror de ved alt om mig.

Alene på grund af mit udseende.

Men ved I hvad … det gør de ikke.

Fie har det hele.

Hun er smuk, dygtig i skolen,

og drengene er vilde med hende.

Udadtil er hendes liv fantastisk.

Men ikke alt er så perfekt som det ser ud.


Anikas “Er du okay, (navn) ?” serie er udkommet med tredje bog her for nyligt – hvilket betyder, at den fortsat er overalt på bogblogs. De tre bøger kan læses uafhængigt af hinanden – og jeg startede altså ud med at læse bog nr. 2 omkring Fie.

Jeg skal ikke lægge skjul på at jeg er helt vild med realistiske ungdomsbøger, der viser ungdommen som den er på de aller dårligste dage. Det er ihvertfald noget man også kan kalde denne bog – der viser den benhårde virkelighed bag Fies perfekte facade i skolen. Uden filter. Der bliver beskrevet helt ned til mindste deltaje hvordan Fie skærer i sig selv – hvordan blodet pibler frem osv. Så selv jeg (som ikke er særlig sart) på nogle tidspunkter havde svært ved at læse videre. Men det er jo også bare sådan det skal være! Vi skal ikke skærmes for virkeligheden, hvilket jeg synes er helt fantastisk.

Bogen kommer helt under huden på Fie og beskriver hvordan at et liv som “den perfekte datter” og “den populære og smukke pige i skolen” har gjort det okay at straffe sig selv – ja, det bliver hun jo nødt til når hun gør noget forkert!

For det er nemlig meget det bogen handler om: cutting! Hvilket først først for nyligt er dukket op i YA-genren. Men det er godt for det er et virkeligt vigtigt emne, og mere end nogensinde, nu hvor vi har de sociale medier!

Bogen gør nemlig sådan at man forstår Fie og hendes valg. Vi møder hendes hæslige familie, alle fordommene i skolen osv. og Fie ville for alt i verden ikke have alt det omkring sig. Men det har hun, og hun føler, at hun bliver nødt til at gøre et eller andet ved det – på egen krop. På den måde får vi en forståelse for,  at cutting ikke bare er noget man gør – den er et resultat af alt omkring en.

Dog gik jeg ind til bogen og troede at det var en helt vildt fantastisk læseoplevelse. Jeg blev nemlig lidt skuffet: MEGET nemt sprog og ikke den vilde handling – der lidt gav en fornemmelse af at, det ikke var noget særligt og at enhver har kunnet skrive den. Desuden er den rimelig kort og der står ikke meget på siderne, inden du ved af det, er du færdig – og JEG tænkte sådan lidt “øøøh skete der noget overhovedet?”
Så den blev blæste mig langtfra bagover.

Men for at vende tilbage til min indre dialog – jo det gjorde der! Nu er det jo lidt tid siden jeg har læst den. Og jeg er ligesom kommet frem til, at det lette sprog, den lige-til-handling og den store skrift er helt bevidst. Denne bog skal kunne læses af alle – især unge – men også voksne, fordi cutting er noget, der er så fjernt for dem. Det giver dem en forståelse af hvorfor!

Så det er nok ikke meningen, at bogen skal give den vildeste læseoplevelse – den har i stedet et vigtigt budskab! Taget (næsten) direkte fra virkeligheden!

Derfor giver jeg bogen 3/5 for selve læseoplevelsen, men 10/5 for budskabet og bare det faktum, at denne bog eksisterer!

Skrevet af Kristine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s