“Efter dig” af Jojo Moyes

Titel: Efter dig
Originaltitel: After you
Forfatter: Jojo Moyes
Forlag: Cicero
Serie: Mig før dig
Sprog: Dansk (org. Engelsk)
Udgivelsesår: 2016
Antal sider: 399
Antal stjerner: 4.5/5

OBS – hvis du ikke har læst “Mig før dig” (den første bog) vil anmeldelsen indeholde spoilers!

Lou synes ikke det er nemt at komme videre med sit liv. Wills død præger stadig hendes hverdag, hun er ensom og hun kan slet ikke finde sin plads i verden, selvom hun virkelig prøver. Men pludselig en aften ringer det på døren, og så begynder det hele måske at give mere mening igen?


IMG_0841

Efter at have læst ‘Mig før dig’ sidste år, var jeg helt overbevidst om,  at historien simpelthen ikke kunne fortsætte! Det har forfatteren jo så ment siden, at hun har lavet en efterfølger. Men den skulle jeg ihvertfald ikke læse.
Der gik så et år, jeg vadede lidt rundt i Føtex og fandt altså bog 2 til kun 99 kr. Og jeg startede med at læse lidt i den hurtigt for at se hvad det var for noget. Det ene kapitel tog det andet, og den endte altså med at blive en stor positiv overraskelse for mig!

Grunden til det er nok først og fremmest vores kære hovedperson: Louisa Clark. Jeg har været fan af hende lige siden første linje i den første bog – hun er bare så sprudlende og særlig og det gik op for mig hvor meget jeg savnede tja… hende! I har vel nok haft følelsen af at en karakter virker så levende, så man lidt tror at de findes? Jep, det er altså sådan jeg havde det lidt med hende.
Jeg fandt det nemlig meget interessant, at læse hvordan hun kommer videre efter det, der er sket.

Det er måske også det eneste denne bogen handler om: Louisas kamp for at komme videre. Og efter at have været en tur på Goodreads – fandt jeg ud, at det er langt fra alle, der synes, at det er indholdsmæssigt nok. Hvilket – når jeg kigger tilbage på bogen godt kan følge tankegangen i.
Den er nemlig en del anderledes end den første bog – og fokusset er på andre punkter. Men alle kan på en eller anden måde sætte sig ind i Lous sted. Så på den måde virker det lidt som en guide til hvordan man giver slip, bliver gladere og kommer videre.
Jojo lægger nemlig meget fokus på det “spontane.” At det, der lige pludselig banker på døren, den nye mulighed kan være din store chance – det der kan gøre dig glad igen. Louisa vil nemlig ikke give efter for noget nyt. Men hun begynder i samarbejde med de andre karakterer, at åbne op og se anderledes på tingene.

IMG_0843

Bogen er ligesom sin foregænger krydret med charme fra start til slut. Her er f.eks værd at nævne den sorggruppe Louisa begynder at gå i (Kom-videre-gruppen) hvor alle er sådan nogle skæve typer, samt de tilbagevendende karakterer som Lous hylemorsomme familie, der gør at de triste omstændighedder, giver en et smil på læben.
For det er det Jojo kan – pifte det hele op så det virker levende og knap så deprimerende. Uden alt hendes magi ville denne bog dø og falde fuldstændig til jorden. Det ville være alt for almindeligt, sørgeligt og kedeligt at læse.
Selvfølgelig er denne bog også sørgelig – dog ikke helt så meget som den første bog. Den her er mere smuk-sørgelig, eller morale-sørgelig. Du skal leve i nuet!!!

Så lige nu tænker du sikkert: “Skal jeg læse ‘Efter dig’ hvis jeg elskede ‘Mig før dig’?”
Det er faktisk svært at svare på. Måske kan du slet ikke se historien fortsætte? Men tænk på dette: det kunne jeg heller ikke, men jeg endte ud med at kunne lide den ligeså meget som den første!

Og én ting er sikkert – jeg skal læse mere Jojo Moyes!

Skrevet af Kristine

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s