“Dear Martin” af Nic Stone

I denne uge har vi fået fint besøg af Oliver fra @thereaderboys ovre på Instagram! Han har simpelthen skrevet sådan en fin anmeldelse af “Dear Martin”, som vi håber I vil kunne lide! 

Justyce McAllister har en klar fremtid foran sig. Han får utrolig gode karakterer, og han har chance for at komme ind på et af landets bedste universiteter. Men det betyder ikke noget for den politibetjent, der ligger ham i håndjern, da han prøver at hjælpe sin fulde kæreste. Han bliver nu mere og mere opmærksom på racismen i hans hverdag. Han skriver breve til den kendte sorte mand Martin Luther King, så han kan få sine frustrerede følelser ud. Men bliver det nok?


 

24974996

Titel: Dear Martin
Forfatter: Nic Stone
Serie: Standalone
Forlag: Crown Books
Sprog: Engelsk
Udgivelsesår: 2017
Antal sider: 210
Antal stjerner: 4/5

 

 

Diversitet i bøger er generelt meget vigtigt for mig, når jeg læser. De bringer et nyt perspektiv, som jeg ikke ser så ofte i min dagligdag, og udvider mine horisonter. Den her bog følger Justyce, som er en sort teenager, og han bor i et ret hårdt nabolag. Der er meget kriminalitet, og det er stemplet som det ‘sorte område’. Derfor føler han sig bare ikke altid hjemme på den privat skole, han går på.

Jeg synes, at Stone har skabt en gruppe realistiske og vel udviklede karakterer. Jeg elskede at se Justyce indre kamp med hvad han synes, er rigtigt, og hvad han ved, der er forkert. Han lærer igennem bogen, hvordan han skal prøve håndtere race og al diskussion omkring det. Han drager hele tiden støtte fra King, og Justyce tænker tit gennem bogen: “Hvad ville Martin gøre?”

Denne bog er ikke bange for at snakke om de hårde emner, såsom unødig brutalitet fra politiet, ulighed pga. hudfarve og det privilegium, der kommer med at være født som hvid. Det kan være frustrerende til tider, og jeg synes Stone illustrerede Justyces problemer med racisme rigtig godt.

Der var også en meget naturlig romance i denne bog. Romancen mellem de to var meget naturlig og dejligt teenage-akavet. Det var et meget sundt forhold, men ikke et perfekt et.

Jeg følte, at den første halvdel af bogen, var lidt langtrukken til tider. Jeg havde lidt svært ved at komme igang med den og karaktererne fangede mig ikke så hurtigt. Det var også irriterende, at Stone skiftede mellem at bruge citationstegn og kolon, når nogen snakkede. Det var forvirrende, og jeg forstod ikke rigtig hvorfor. Begge ting virker fint, hver for sig, men jeg synes ikke det var en særlig god blanding. Jeg synes også noget af dialogen, var lidt pinlig og urealistisk. Der blev brugt ret mange slangord, hvilket jo er realistisk nok, men jeg synes, de blev brugt for meget til tider.  Forholdet mellem Justyce og hans mor, var også lidt underudviklet. Jeg kunne godt have tænkt mig at se mere til moren, og se de to sammen. Justyces far er ikke til stede i bogen, så jeg synes godt at Stone kunne have balanceret det lidt mere. Forældre er virkelig ikke meget til stede i YA-bøger generelt, og Justyce gik gennem mange ting i løbet af bogen, så jeg synes godt, at man kunne have set mere til moren.

‘Dear Martin’ er en hårdt rammende bog. Den er ret hurtigt læst, og den får virkelig en til at tænke. Den er meget vigtigt i forhold til situationen i USA, men også generelt i verden. Jeg tror, det vil gavne, hvis denne bog blev oversat til forskellige lande. Jeg anbefaler den varmt.

Skrevet af Oliver, fra @thereaderboys på Instagram.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s