“Kronen” af Kiera Cass

*INDEHOLDER SPOILERS FRA DE TRE FØRSTE SELECTION-BØGER*

Ulykkerne regner ned over Illéas kongehus. Prinsen forsvinder uden varsel, dronningen bliver alvorligt syg og kongen træder midlertidigt tilbage for at være ved sin hustrus side. Pludselig står den uerfarne Eadlyn alene med ansvaret for at styre et helt land, hvor folket anser hende for at være uegnet. Samtidig er hun midt i Udvælgelsen af sin gemal, så arbejdspresset er enormt. Nu er det vigtigere end nogensinde før at hun gennemfører Udvælgelsen, så hun ikke fjerner sig mere fra sit folk end hun allerede har gjort. Men hvem af de seks udvalgte vil være den rette for hendes folk? Og hvem vil være den rette for hende?

dsc_0474-e1529247007335.jpg

Jeg kan ikke tro, at jeg nu på en måned rent faktisk har formået at læse hele tre Selection bøger. Som tiden dog flyver. Efter jeg havde haft min nervøse (og tårefyldte) sammenbrud da jeg havde vendt den sidste side i ‘Arvingen’, gav jeg mig til at læse den følgende bog. Mange ubesvarede spørgsmål brændte for at få sine svar, og dem fik jeg også, da jeg færdiggjorde ‘Kronen’. Også svar på spørgsmål jeg slet ikke vidste jeg havde.  Måden hvorpå cliffhangeren fra forrige bog blev afviklet på i synes jeg var godt håndteret, og vi fik ikke et resultat lige med det samme, men skulle derimod vente en smule.

I denne bog, får vi indtroduceret en “skurk” som for mig var alt for åbenlys, og selvom jeg godt kunne lide personen, virkede afsløringen af personens motiver meget rushed og personen gav op alt for hurtigt; prøvede ikke engang at spille uskyldig. Også slutningen led under at være upspeadet, og virkede som om det lige var en last minute ting, som Cass gerne ville have med. Det virkede meget malplaceret, da det ikke var noget, som karakterene rigtigt havde snakket om (kun hintet til det, og altid i en negativt sammenhæng). Og alligevel virker alle glade for resultatet uden rigtigt at tænke på konsekvenserne. The fact i at hun ikke engang liiige drøfter det med Maxon, virker meget skødeløst og spontant. Det er meget svært at forklare når man skal undgå spoilere, men jeg synes ikke det var klogt gjort. Hun kunne i det mindste have ventet lidt?

Fyren Eadlyn valgte var jeg dog meget tilfreds med! Det var også ham jeg havde set hende ende op med lige fra han blev indtroduceret i ‘Arvingen’. Selvom det var meget åbenlyst hvor historien førte hen, var jeg ikke mindre interesseret i bogen og den holdte stadig min opmærksomhed. Jeg synes dog at Udvælgelses elementet også i denne bog var meget overset, og der var meget mere fokus på Eadlyns rolle som kommende regent og hendes udfordringer på den front, i stedet for at bevare fokusset på drengene.

DSC_0444

Jeg tror jeg er nødt til at læse dem på originalt sproget en dag. Der må være så mange ting, som går tabt i oversættelsen. Jeg har også fundet ud af, at jeg har sagt hendes navn forkert i al den tid jeg læste ‘Arvingen’, men det er hvad det er. Det samme skete med efternavnet “Schreave” efter ‘Eliten’ så det kom faktisk ikke som overraskelse for mig, at jeg kom til at udtale hendes navn forkert. 🤷🏼‍♀️😂 Det er altså også nogle underlige navne de har, og meget alternative måder at stave på!

Ean = Ian
Ahren = Aaron
Osten = Austin (jeg troede legit et øjeblik at det var en begivenhed de snakkede om, da han blev indtroduceret, men nej, det er bare hans navn).
Kile = Kyle
I could go on and on…

Tiden flyver virkelig afsted, når man læser en Selection bog, og denne var ingen undtagelse. Det var helt klart den svageste ud af de fem bøger, og en generel ting for begge bøger har været, at jeg ikke har kunnet forestille mig hverken drengene eller Eadlyns familie. Det var som om, der manglede hen hel del beskrivelser for, at jeg kunne se forskel, men de få der blev stillet, var ikke nok. Jeg havde også meget svært ved at se Maxon for mig, og jeg ved ikke om det bare er min hjerne der prøver at bevare hans ungdom, men det de to udgaver jeg fik var enten 19-årige Maxon eller en høj fyr med skæg uden ansigt. (jeg ved ikke om det er noget i også oplever? At de mennesker i læser om, ikke har nogle ansigter, men kun en krop?)

fullsizeoutput_9f3.jpeg

MEN SER VI BORT FRA DET, så det var en rigtig god afslutning på serien. Vi fik et glimt ind i fremtiden for America og Maxon, men for at være ærlig, ville jeg hellere have været foruden. Jeg var meget tilfreds med novellesamnlingen ‘Happily Ever After’, og havde egentlig ikke behov for mere. Så hvis du bare må have mere Selection, og du bare gerne vil vide hvad der skete efter Udvælgelsen for hhv. America og deltagerne (og ikke mere end det) ville jeg anbefale dig kun at læse novellesamlingen. For der kommer noget skuffelse med ved at læse disse to bøger, fordi de er så forskellige fra de tre første som de er.

Hvis du derimod har en kæmpe interesse i universet, og i hvordan Illeá kom til at se ud, efter Maxon kom til roret, eller hvordan det egentlig er, at være kongelig i en verden som den hvor The Selection finder sted, kan det være at denne duologi er noget for dig (ja, jeg tager mig den frihed at opdele serien i to, for jeg ser virkelig ikke, at det er en sammenhængende serie).

Jeg ved at jeg vil vende tilbage til denne serie, men om jeg nogensinde vil genlæse disse to bøger, er jeg ikke sikker på. Lige meget hvad ved jeg, at jeg vil se frem til hvadend Kiera Cass har oppe i ærmet – om det så har et royalt twist eller ej.

The Selection
28. juni 2017 – 17. juni 2018
Read, but not forgotten.


37889000

Titel: Kronen
Original titel: The Crown
Serie: The Selection (nr. 5)
Forfatter: Kiera Cass
Forlag: Tellerup
Udgivet: 2016 (org. 2016)
Antal sider: 361
Antal stjerner: 3/5

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s