“21 måder at dø” af Sarah Engell

Hvor lang tid tager det at gå fra at være en af klassens mest populære piger til at være en social taber, udstødt og stemplet af alle? Ikke ret lang tid, konstaterer Stella, da hun efter en misforståelse kommer på kant med sin bedste veninde, Amalie. I løbet af ingen tid får Amalie vendt klassen mod Stella, og hun skyer ingen midler: Facebook-hetz, sms’er og groteske Youtube-klip. Stella er forsvarsløs og kan ikke andet end se til, mens hendes hadeside får flere og flere likes, og Amalies angreb bliver mere og mere ondskabsfulde. En lille trøst er Filippa, der også går i klassen, men hvor meget er en veninde egentlig værd, hvis hun ikke tør mødes, når andre ser det? Stella kan mærke, hvordan hun langsomt dør indvending. Den musik, der før var hendes et og alt, visner, og de få mennesker, som hun stadig stoler på, falder fra en efter en. Så hvad er der tilbage at kæmpe for? Ingenting. Det er jo bare at vælge en af de 21 måder, som hun har listet op. 21 måder at dø…


21 måder at dø er den første Sarah Engell bog jeg nogensinde har læst og jeg vildt høje forventninger, da hun er en ret hypet forfatter (efter min mening). Jeg er tit blevet anbefalet denne titel af mine venner, og da jeg så at den udkom med et nyt, smukt cover, tænkte jeg at det var på tide. Jeg blev dog mere en skuffet, da jeg gik igang med at læse.

fullsizeoutput_aee.jpeg

Overordnet synes jeg den var meget urealistisk og, til tider, også lidt overdramatisk. Det Amalies mobning bygger på, var så latterligt at jeg faktisk begyndte at grine. Det Stella gjorde var ikke at opføre sig som en dårlig veninde – tværtimod – og Amalie bygger sin mobning på simpel spekulation og jalousi, i stedet for at tale med Stella om det. Og jo, selvfølgelig starter meget mobning på grund af jalousi, men når det er din bedste veninde, ville jeg da gå udfra, at man kunne snakke om tingene, i stedet for bare at begynde at mobbe. Så tæt må deres venskab ikke have været, hvis sådan en lille ting, har kunne splitte dem ad. Der kommer heller aldrig en form for afrunding på hendes fejde med Amalie, og derfor føltes det hele en smule meningsløst. Det kan selvfølgelig godt være det var hensigten at sige, at mobning ikke bare stopper fra den ene dag til den anden, men jeg synes nu også at der var en hel del hændelser, der lagde op til, at en ordentlig opsamling med Amalie kunne være opnået. Om det så var som fjender eller som veninder, ved jeg ikke.

Bogen var meget forudsigelig i sit handlingsforløb og de hints der blev givet til at noget ville ske var alt for tydelige. På grund af det, var der aldrig et tidspunkt hvor jeg sad helt ud over kanten af stolen. Karaktererne generelt var også meget barnlige i forhold til at de skulle forestille at gå i niende klasse. For mig føltes de mere som sjetteklasser, og måden de skrev til hinanden på over SMS, var meget lig måden min 12-årige niece skriver til mig på.

fullsizeoutput_af1.jpeg

Jeg var heller ikke vild med indkluderingen af lyde. Der var rigtig mange nedskrevne ord, som når de læses højt, lyder som en lyd, (eks. BANG eller VUF). Det var noget Stella gik rigtig meget op i, da hun lavede musik ud af dem. Denne musik ser vi hende aldrig lave – kun noget hun komponerer på enten klaver eller guitar – og derfor faldt idéen om at optage lyde også lidt til jorden for mig.

Noget jeg tilgengæld var meget vild med var indkluderingen af virkelige selvmord, som var nedskrevet på sorte sider med hvid skrift. Disse gjorde mere indtryk på mig end Stellas historie, men gav samtidig også rigtig meget til historien. Det et den effekt, der redder bogen fra at få 1 stjerne, for dette var virkelig ikke en bog for mig.

Jeg synes helt klart at det er godt, at bogen eksisterer, og at den bliver brugt i undervisning på skoler, sådan der skabes mere opmærksomhed på emnet mobning, men også sådan at børn der står i samme situation som Stella, ved, at der er hjælp at hente. Jeg er sikker på at hvis jeg havde været omkring de 13-14 år, og derunder, ville jeg have nydt bogen mere end jeg gjorde nu som 18-årig.

Du kan læse anmeldelser af bogen af folk, der kunne lide den bedre end mig her:
Xenias Bogblog
De Unges Ord


Titel: 21 måder at dø
Forfatter: Sarah Engell
Forlag: CarlsenPuls
Udgivelsesår: 2014 (genudgivet august 2018)
Trigger warning: selvmord
Antal sider: 326
Antal stjerner: 2/5

*Bogen var et anmeldereksemplar fra forlaget*

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s