“Millionæren fra Singapore” af Kevin Kwan

Da Rachel Chu og Nicholas Young falder for hinanden i New York, ved hun ikke, at han er en af Singapores mest eftertragtede unge mænd. Men da han inviterer hende med til sin hjemby for at deltage i et bryllup, går det langsomt op for Rachel, at Nicholas muligvis er mere end bare almindeligt velhavende. Faktisk er han stinkende, stenhamrende rig, som man kun kan være det i Singapore. 

Under besøget møder Rachel Astrid, it-pige extraordinaire, Eddie, hvis familie nærmest bor på siderne af Hong Kongs sladderblade, og Eleanor, Nicks indflydelsesrige mor, som har meget stærke meninger om, hvem hendes søn bør, og absolut ikke bør, gifte sig med. 


Jeg har længe gerne ville læse ‘Crazy Rich Asians’-bøgerne, faktisk lige siden jeg så traileren til filmen sidste år, så da jeg så de ukom på dansk, greb jeg chancen og læste den første bog.

Jeg var meget positivt overrasket over de første 150 sider (mind you, der er næsten 500 sider i alt), især over hvor morsom den var. Jeg tog mig selv i at grine højlydt, og det er ikke noget der sker ofte for mig. Jeg kunne godt lide det stamtræ der var forrest i bogen, og også de mange fodnoter, der hjælper læseren igennem bogens asiatiske udtryk. Noterne var ofte meget sarkastiske, og var Kwans egne kommentarer, som gav meget personlighed til bogen. Dog kunne de godt blive lidt for lange, og jeg endte til sidst med ikke at gide læse fodnoterne hvis de var over én sætning. Det tog for meget af opmærksomheden væk fra plottet, hver gang man skulle læse en fodnote.

Skærmbillede 2019-03-02 kl. 13.19.42

Bogen fokuserer selvfølgelig meget på rigdom og status, og Kwan gør meget ud af sine beskrivelser af de kæmpe huse og personernes luksuriøse beklædning. Nogle gange var der dog så mange detaljer, at det var svært at forestille sig det. Det blev en smule for specifikt, og jeg havde svært ved at se det hele for mig; især husene. Det hele er så langt ude stort, at de måske bare er for ekstravagant til at min lille Nordjyde hjerne kan forstå det hele, men det var en stor hindring i min læsning, at jeg ikke kunne se det for mig. Jeg ved ikke hvordan Versailles spejlsal ser ud, eller hvor flot en så-og-så stor karant diamant er. Der var for lidt reelle beskrivelser og for mange samligninger og designer name-drops. Beskrivelserne tog meget af bogens pacing, og gjorde den meget tung til tider, hvilket var ret ærgerligt nu hvor historien egentlig meget var spændende.

Kevin Kwan har skabt en ekstravagant historie med et unikt persongalleri, hvori jeg kunne lide de fleste af dem. Dog var det meget tydeligt, at nogle karakterer kun var der for at skubbe gang i plottet. Disse føltes ret 2D, og fordi der var så mange af dem, var det svært at holde styr på alle navnene og deres relationer til Young’erne. Jeg var dog ret glad for Nick og Rachel, men især også kusinen, Astrid, og Rachels bedste veninde, Peik Lin. Astrids B-plot om sin mands utroskab, til Rachel og Nicks A-plot, var meget spændende at følge med i, men jeg ville nok have fortrukket hvis hun havde fået en spin-off serie omkring det. Jeg ville hellere have haft en bog udelukkende om Rachel og Nick, da jeg ofte følte vi mistede fokus med så mange karakterer.

fullsizeoutput_c20

Bogen er skrevet i tredje person, hvilket gør det muligt at have synsvinkelskift, hvilket var noget Kwan benyttede sig meget af. Normalt er jeg ikke glad for, at der bliver skiftet synsvinkel midt i et kapitel, men måden den er skrevet på er meget flydende og de skiftende vinkler, gav meget god mening for fortællestilen. Måden handlingen udviklede sig på mindede mig meget om ‘After’, på den måde at den formår at holde din opmærksomhed trods dens længde. Den skaber hele tiden drama, som er så spændende at man ikke kan lægge bogen fra sig. Der var ofte cliffhangers i kapitlerne, og så ville der gå 2-3 kapitler før du ville få svar på dine brændende spørgsmål. Til den tid ville der være kommet mere drama omkring nogle andre, som så ville få dig til at læse videre. På den måde fløj man igennem bogen, trods dens længde. Jeg synes dog slutningen virkede meget “rushed” på den måde, at den ikke gav mening for resten af bogen. Den stoppede utrolig brat og havde intet tilløb. Den stoppede bare midt i det hele, og ikke engang på en cliffhanger, bare midt i en samtale, og det var jeg ikke så glad for.

Jeg har også fornylig set filmen, som levede op til mine forventninger. Den fuldte rigtig fint bogens handling, dog var de selvfølgelig nødt til at skære noget fra. Jeg synes at de egentlig viste, at bogen i sig selv også godt kunne have været blevet kortet ned, da man stadig kunne følge med i filmen, uden de ekstra scener.

Alt i alt var ‘Crazy Rich Asians’ en fin læse oplevelse med positive overraskelser, men også nogle mangler. Derfor får den 3 ud af 5 stjerner fra mig.


44095759

Titel: Millionæren fra Singapore
Original titel: Crazy Rich Asians
Serie: Crazy Rich Asians (nr. 1)
Forfatter: Kevin Kwan
Forlag: Politikens forlag
Udgivet: februar 2019
Antal sider: 473
Antal stjerner: 3/5

*bogen var et anmeldereksemplar fra forlaget*

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s