“Grace and Fury” af Tracy Banghart

I en verden hvor kvinder har ingen rettigheder, skal søstrene Serina og Nomi Tessaro stå overfor to forskellige skævner: en i et palads, den anden i et fængsel. 

Serina er hele sit liv blevet oplært til at blive en Grace – en som står ved arvingen til tronens side, som et skinnende, underlagt eksempel på den perfekte kvinde. Men da hendes egenrådige og oprørske yngre søster, Nomi, fanger Arvingens øje, er det Serina, der tager faldet for den farlige hemmelighed, som Nomi har gemt.

Nu fanget i et liv som hun aldrig ønskede sig, har Nomi kun én måde at redde Serina: overgive sig i rollen som en Grace indtil hun kan bruge hendes status til at løslade sin søster. Dette er nemmere sagt end gjort. En forræder vandrer rundt i paladsets gange, og bedrag lurer rundt om et hvert hjørne. Men Serina er ved at løbe tør for tid. Fængslet på en ø, skal hun kæmpe til døden for at overleve, og et forkert valg, kan koste hende alt.


Jeg ved ikke hvem der fortalte mig, at ‘Grace and Fury’ mindede dem om ‘The Selection’, men til den person vil jeg gerne spørge: Har du overhovedet læst The Selection? 😂 Jeg købte endda Owlcrate-boxen hvor den var i, fordi jeg var sikker på, at dette ville blive en ny yndlings bog. Spoiler: it isn’t. Jeg tror, at jeg på grund af den tankegang om, satte mine forventninger lidt for højt.

I historien følger vi de to søstre Nomi (“I’m a strong independant woman, but I’m not doing anything at all”-typen) og Serina (den eneste person med et almindeligt navn i hele bogen). Den ene søster vi gerne være den næste Grace (en form for tjenestepige/prinsesse) og den anden vil gerne være… ja, det er jeg stadig i tvivl om. I hvert fald bliver Nomi prinsesse, og Serina sendes til en ø, for at kæmpe til døden i en form for dårlig version af ‘The Hunger Games’, blandet med ‘The Maze Runner’.

Skærmbillede 2019-04-01 kl. 23.28.09.png

Der var ikke rigtig nogle karaktere i hele bogen, som jeg rigtig kunne lide. Selvom vi følger de to søstre, var der ingen af dem, som virkelig fangede min opmærksomhed, og jeg var ret ligeglad med dem begge to. Stort set alle karaktere var meget flade, og der var ingen jeg foretrak over de andre. Der blev ofte hintet til, at Arvingen – Malachi (hæsligt navn, btw) – var ih-og-åh så ond og måtte stoppes for enhver pris. Men det blev aldrig vist. Han blev beskrevet af andre som den her moralske-grå karakter, hvor han nogle gange var sød, andre gange ond, og man aldrig viste hvilken side af ham, man stod overfor. Det blev sagt, men aldrig vist. Jeg ville have elsket hvis det rent faktisk var noget, vi så. Det ville have givet noget kompleksitet hos karakteren, og også gjort ham mere interessant. I stedet var han bare ret “meh” og han bidrog ikke rigtig til historien. Også hans bror, Asa, var fin nok, men hans rolle fungerede bare ikke for mig. Man kunne heller ikke mærke aldersforskellen mellem ham og Malachi, og deres forhold blev aldrig udforsket, hvilket også kunne have givet et spændende sideplot.

Der blev også intjent billige repræsentations point med sidebemærkningen om, at én af pigerne er lesbisk, for så aldrig at nævne det igen. Det føltes så malplaceret, og som noget, der kun blev tilføjet for at sige “der er lgbt+ repræsentetion i denne bog”. Ikke ligefrem den bedste måde at inddrage seksualitet i en bog…

Bogens worldbuilding forvirrede mig en del. Vi bliver kastet ind i denne verden, uden rigtig at få særlig mange forklaringer, og dem der kommer er meget henkastede, og forklares aldrig dybere. Der kommer et par afsnit til hvordan verden var engang, men ikke så meget omkring styrringen af landet og hvorfor man overhovedet har “Graces”, eller hvorfor de udvælges. Kun at der bliver udvalgt tre hver tredje år. Måden de bliver udvalgt på, forvirrede mig også en del, for det virkede som om, at Arvingen kun valgte dem, han havde snakket med. Der lå intet bag hans valg, og det bliver ikke forklaret netop hvorfor disse tre blev udvalgt ud af de mange andre piger, der dukkede op.

Den verden ‘Grace and Fury’ finder sted i, er meget inspireret af Italien, og der er ofte italienske ord. Jeg har meget lille kendskab til italiensk, men forstod de fleste ord. Dog synes jeg det var meget malplaceret og hvorfor det netop var italienske ord, der blev brugt, blev heller aldrig forklaret. Det virkede på mig som om, at forfatteren kendte sin verden og sine karaktere så godt, at hun nogle gange glemte at give læseren informationer, og derfor opstod der en afstand mellem læser og historien.

IMG_1979

Bogen er skrevet i to synsvinkler, men deres historier sammenflettes aldrig. Der var ikke noget form for overlap mellem de to på noget tidspunkt, og det savnede jeg egentligt. Faktisk ville jeg gerne, hvis bogen kun havde været fra Nomis synsvinkel, da jeg synes hendes del af historien var mere spændende (hvorfor? Fordi hun var på et palads med prinser, duh). Jeg ville ikke have noget imod at læse en hel bog fra Serinas synsvinkel, da hendes plot også var fint, men jeg synes ikke de to passede sammen så godt. De var lidt for langt fra hinanden, og det at de to sider af historien ikke havde indflydelse på den anden, gjorde det lidt ligegydigt, at de begge var der.

For mig føltes det som om, at bogen prøvede at være noget den ikke var. Den var ikke sammenhængende og var ret forudsigelig. Dens karaktere var lidt for 2D til tider, og der var ikke meget til at holde min opmærksomhed, før de sidste 50 sider. Jeg ved ikke om jeg vil læse videre i serien, men det ser ud til at blive en duologi, så én enkelt bog mere i denne verden, ville jeg nok godt kunne overskue.


41205539

 

Titel: Grace and Fury
Forfatter: Tracy Banghart
Forlag: Little Brown
Sprog: Engelsk
Udgivelsesår: 2018
Antal sider: 311
Antal stjerner: 2,75/5

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s