“Sadie” af Courtney Summers

Sadie har ikke haft et let liv. Hun er vokset op alene, og har opfostret sin søster, Mattie, i en isoleret lille by, og Sadie forsøger sit bedste for at give hende et normalt liv og holde deres hoveder over vandet.

Men da Mattie er fundet død, smadres hele Sadies verden. Efter en mislykket efterforskning er Sadie fast besluttet på at bringe sin søsters morder til retten og tager af sted med nogle få spor til at finde ham.

Da West McCray – en radio personlighed, der arbejder på et segment om små glemte byer i Amerika – overhører Sadie’s historie på en lokal tankstation, bliver han besat af at finde den manglende pige. Han starter sin egen podcast, mens han opsporer Sadie’s rejse og forsøger at finde ud af, hvad der skete, og håber at finde hende, før det er for sent.

*Oversat fra den engelske bagside tekst*


‘Sadie’ er nok den bedste lydbog jeg nogensinde har hørt. Historien var opslugende, karakterene havde dybde og slutningen var on point. Alt ved ‘Sadie’ var perfekt, og jeg ville ønske, at jeg kunne glemme dens handling, så jeg kunne læse den for første gang igen.

fullsizeoutput_cdb.jpeg

Der optrådte mange karaktere i bogen, og i starten var det en smule forvirrende, fordi de blev introduceret kort efter hinanden, og forsvandt ret hurtigt igen. Dog havde de alle sammen en rolle at plottet, og kom med tilbage i det store puslespil senere i bogen; så det var ikke unødvendigt for dem at være der, selvom det godt kunne føltes sådan i starten. Jeg elskede hvordan, at selvom de var biroller i Sadies historie, havde de mindre roller stadig meget personlighed og en god backstory. De var alle blevet udsat for noget, og dette kunne mærkes på de personer de var den dag i dag. Det var fedt, at de ikke var flade trods deres korte tid på siderne, som jeg synes ofte sker i bøger med mange karakterer. Jeg var vild med Sadie som hovedkarakter. Hun havde mange forskellige sider, som vi nåede at udforske igennem bogen, og jeg synes også det var et godt valg at give hende en stammen. Det gav en hel masse til bogen, og gjorde den meget mere speciel, da jeg ikke tidligere har læst en bog med repræsentation indenfor talevanskeligheder, og at se det i en YA, varmer mig om hjertet. Dette betyder at der er nogle unge derude med talevanskeligheder, som nu kan spejle sig i en karakter ligesom dem, og det synes jeg er fantastisk.

Måden hendes stammen var inddraget var også godt gjort, og der var hele tiden en forklaring på hvorfor hun eks. stammede meget eller nærmest ikke stammede. Det virkede til, at der lå meget research bag Sadie som karakter, og det sætter jeg altid pris på. Følelsen af ikke at kunne få ordene frem fik jeg også, da jeg lyttede til lydbogen. Måden den blev oplæst på, gjorde det meget virkelig og autentisk, og sådan at man kunne mærke det på egen krop.

fullsizeoutput_ce5

Udviklingen af historien og selve handlingsforløbet var også godt udarbejdet, og man vidste aldrig hvad der videre ville ske. Jeg blev ofte overrasket, og især de sidste 75-90 sider (ca. 1 time til 1 1/2 time i lydbogen) var utrolig spændende. Slutningen og de afsluttende linjer, ramte mig hårdt og jeg var lige ved at fælde en tåre. Sadies historie er meget barsk, men også meget realistisk. Den rejse Sadie kom ud på igennem bogen, og alt det hun blev udsat for, var meget virkeligt og måden det blev fortalt på, gjorde det bare så meget mere ægte. Jeg satte meget pris på hvor ærlig den var, men det er helt sikkert også noget, som mange ville afvige fra, netop på grund af at den er så barsk. Så hvis du har lyst til at læse den, men nemt bliver triggered, så tjek lige listen med trigger-warnings nedenunder 😉 .

Bogen er skrevet i to forskellige formater, som virkelig spiller godt sammen i lydbogsformatet. Den er fortalt som en almindelig bog, men også som en podcast. Vi følger Sadies tanker i de “almindelige” kapitler, og læser derefter West McCrays podcast omkring Sadie og hendes søster. Bogen foregår sådan, at alt det der sket for Sadie, allerede er sket når West udforsker det. Jeg oplevede det sådan, at Sadie havde været væk i 6-12 måneder, da West først begynder sin efterforskning, men om det er helt præcist, ved jeg ikke.

IMG_1190.JPG

Jeg kunne ret godt lide podcast formatet, da der i lydbogen var forksellige baggrundslyde og effekter på stemmerne for at få det til at lyde som om, de eks. snakkede over telefonen. Jeg kunne ikke forestille mig, at podcasten fungerede lige så godt på skrift, men nu har jeg jo ikke selv læst det, så tag ikke mit ord for det! Jeg synes det gav rigtig god mening at lytte til bogen, og var helt klart det værd – trods jeg var i kø til den i 9 UGER! (Så hvis du er interesseret så stil dig i kø ASAP: her er et link til bogen). Det fungerede også godt med skiftet i synsvinkel og gav et godt overblik over historien. De spillede godt sammen, og jeg kunne godt lide hvordan vi fik to forskellige sider af sagen, fremfor kun Sadies, som selvfølgelig var farvet efter hendes oplevelser og opvækst.

‘Sadie’ er en af de bedste bøger jeg har læst i år, og kan helt klart anbefales som lydbog, der med sit store cast og realistiske effekter, skaber en fantastisk atmosfære, som jeg ikke har set (eller hørt i dette tilfælde) før.


34810320

 

Titel: Sadie
Forfatter: Courtney Summers
Trigger warnings: selvmord, seksuelle overgreb, grov vold, alkoholisme.
Forlag: Wednesday Books
Udgivelses år: 2018
Antal sider: 208
Antal stjerner: 5/5

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s