“Five feet apart” af Rachel Lippencott

Stella Grant er altid i kontrol, også selvom hendes ukontrollable lunger har sendt hende ind og ud af hospitalet, så længe hun kan huske. Lige nu er det vigtigste, Stella skal have kontrol over, at hun ikke kommer for tæt på nogen, der har bare den mindste risiko for at smitte hende med en infektion, der kan ødelægge hendes muligheder for en lungetransplantation. Derfor skal hun holde to meters afstand til alle. Uden undtagelse! På afdelingen møder hun Will Newman. Det eneste han derimod vil have kontrol over, er at komme ud af hospitalet. Han er ligeglad med sine behandlinger og et eller andet nyt mirakelmiddel, der måske kan helbrede ham. Han bliver snart atten, og så har han tænkt sig at frakoble sig alle maskinerne og forlade hospitalet for at tage ud og opleve den virkelige verden.

Will er alt det, Stella skal holde sig på lang afstand af. Hvis han så meget som ånder på hende, kan hun miste muligheden for at få nye lunger og dermed et nyt liv. Den eneste måde, de begge kan overleve, er ved at holde sig fra hinanden. Men pludselig føles to meters afstand ikke som en sikkerhed. Det føles som en straf.

Hvad nu, hvis de kunne stjæle bare lidt af den plads, deres ødelagte lunger har stjålet fra dem? Ville halvanden meter virkelig være så farligt, hvis det afholdt deres hjerter fra at blive knust?


Måden jeg lærte denne bog at kende var igennem dens film trailer, der blev udgivet tilbage i efteråret 2018. Jeg synes den så helt vild god ud, og da jeg så den var baseret på en bog, måtte jeg selvfølgelig læse bogen først.

IMG_1847.JPG

Jeg blev meget overrasket da jeg fandt ud af, at bogen blev skrevet efter at filmen blev lavet. “Forfatteren” (Lippencott) har ikke selv fundet på præmisset, men har derimod fået stukket et manus i hånden og har så omskrevet det på bedste evne til en ungdomsbog; noget som virkelig skinner igennem. Jeg kunne mærke allerede efter ganske få sider, at der var noget ved skrivestilen der bare var off. Karakterenes tankegange var akavede og føltes tit unaturlige. Også måden de reagerede på det hinanden sagde, var ret underlig og til tider cringe. Det var især når Will reagerede på noget Stella sagde, der fik mig til at krumme tæer, da det bare var så akavet. Det føltes meget som en fanfiktion skrevet ud fra filmen. Det kom bla. til udtryk igennem reaktionerne, som mindede meget om noget jeg selv ville skrive, da jeg skrev fanfiktions. Det var ofte en meget barnlig tilgang til samtalerne og det biddrog til det blev unaturligt; de er trods alt begge to næsten 18 år.

Det at bogen havde to perspektiver, gjorde ikke noget godt for den, efter min mening. Det Det var meget unødvendigt at vi både var i Will og Stellas hoved, og ofte var de to vinkler for ens. Jeg kunne ikke se forskel på dem da skrivestilen var ens, og deres måde at tale på var også den samme. De havde mange af de samme vendinger, men jeg tror på samme tid også, at meget af deres personlighed er gået tabt i oversættelsen. For eksempel siger de begge tit “oh my God”, hvilket ville lægge narturligt til for en dansk pige at sige, men ikke så meget en dreng. Derimod er det mere naturligt for både en amerikansk dreng og pige at sige det, da det ikke har samme assosiationer i det engelske sprog, som det har i sammenhæng med en dansk sætning. Derfor tror jeg, at en lidt mere fri oversættelse, ville have gavnet bogen.

IMG_1856.JPG

Jeg synes også det kunne have været fint nok med kun ét perspektiv, da vi sagtens kunne have lært Will at kende igennem Stella. Der var nogle af Stellas hemmeligheder, der blev afsløret igennem Wills perspektiv, men disse kunne Stella sagtens selv have fortalt ham uden vi behøvede Wills tanker om det. Generelt tror jeg også bare, at Will ville have været en mere attraktiv love-interest hvis der havde været mere mystik om ham, i stedet for at vi kom ind i hans hoved med det samme.

Selve historien føltes en smule forhastet. Jeg kunne ikke altid bedømme hvor meget tid, der var gået, men jeg havde et indtryk af, at det var mindre end to uger. Jeg forstår godt, at man kan falde for nogen på så kort tid, men faktisk at handle på det, og beslutte det er værd at DØ for?? hELt siKkErT! (Hell no). Deres forhold føltes så tvunget, og det føltes virkelig instant-love agtigt. Der var ingen anden grund til deres forhold andet end at de begge to er pæne. For mig føltes det som om, det bare så på hinanden og sagde “du er den eneste pæne jeg har set længe, lad os være kærester”. Der var ingen dybde til deres forhold og det virkede som om, at de kun havde 3-4 emner at tale om. Det stod aldrig direkte på siden, hvordan eller hvor godt de kom til at kende hinanden, men lige pludselig var de bare forelskede og ville hellere end gerne dø for hinanden. Bogen overbeviste mig aldrig om deres romance og derfor kunne jeg ikke heppe på dem som par.

Jeg så noget af traileren igen efter jeg havde læst bogen, og replikkerne i filmen og dialogen i bogen er identisk. Jeg kunne genkende så meget af det der blev sagt i traileren, fra scenerne i bogen. Enten har Lippencott ikke haft nogen kreativ frihed med materialet eller også er hun bare ikke kreativ. Det virker alt for meget som copy-paste, og som et forsøg på at tjene flere penge, mere end det var nogle der prøvede at gøre andre mere opmærksomme på sygdommen cystisk fibrose.

IMG_1833

Overordnet set, var jeg ikke særlig vild med ‘Five feet apart’. Jeg synes ikke historien er specielt unik, og jeg var også meget uenig i de valg, karakterene tager i løbet af bogen. Jeg synes ikke noget ved bogen var særlig godt udført, men jeg vil dog gerne se filmen, da jeg er sikker på, at den fungerer bedre. Det var der historien var tiltænkt til i begyndelsen og også der den skulle være blevet.


Five feet apart

Titel: Five Feet Apart – Halvanden meters afstand
Original titel: Five Feet Apart
Forfatter: Rachel Lippencott (baseret på manus af Mikki Daughtry & Tobias Ianconis)
Forlag: Politikens Forlag
Udgivelse: 24. april 2019
Antal sider: 280
Antal stjerner: 2/5

*bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget*

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s