“Heartstopper – VOL. 1” af Alice Oseman

Charlie Spring går på Truham Grammar School for Boys. Det sidste års tid har ikke været specielt godt, men i det mindste bliver han ikke mobbet mere, og han har en kæreste, selvom han er en smule led og kun ønsker at mødes i hemmelighed.

Nick Nelson går også på Truham og er på skolens rugbyhold. Han har hørt lidt om Charlie – fyren, der sprang ud som bøsse sidste år og mobbet i et par måneder derefter – men han har aldrig haft lejlighed til at tale med ham. Det vil sige indtil starten af januar, hvor Nick og Charlie er placeret i samme fysik-klasse og skal sidde ved siden af hinanden.

De bliver hurtigt venner, og snart falder Charlie hårdt for Nick, selvom han ikke tror, at han har en chance. Men kærlighed virker på overraskende måder, og nogle gange venter gode ting lige rundt om hjørnet…


JEG. ELSKER. HEARTSTOPPER. Det gør jeg, og jeg kan ikke holde op med at skrige op omkring det. Det er sådan en fantastisk graphic-novel serie, og jeg er alt for hype omkring det HELE TIDEN! Den er så god, at jeg har købt alt for dyr merch, og jeg holder aldrig mund omkring den overfor mine venner. Så for at give dem en pause, laver jeg nu dette blogindlæg for at opfordre dig, kære læser, til at læse serien, og elske den lige så højt som mig. Det sidste er der chance for ikke kommer til at ske, men please bare gør dig selv en tjeneste. Her er et link. Kom tilbage når du er færdig, jeg venter gerne.

Eller hvis du ikke helt er overbevist endnu, så kan jeg da prøve med denne anmeldelse 😉

fullsizeoutput_eb0.jpeg

‘Heartstopper’ er muligevis min nye yndlingsbog – there I said it! – og jeg ved slet ikke om jeg kan samle mine tanker nok til at lave en forståelig anmeldelse. Derfor har jeg lavet små kategorier, så I får de overordnede tanker, uden at jeg skal plapre alt for meget om den her bog.

1. REPRÆSENTATIONEN
‘Heartstopper’ har FANTASTISK repræsentation! Der er transkønnede, bøsser, lesbiske, biseksuelle, aseksuelle og mange flere jo mere som serien udvikler sig! Og du tænker måske “og hvad så! Det er der da mange bøger der har!” og det er sandt, MEN dette er anderledes, fordi her er det accurate! – især den transkønnede pige, Elle, har fået en hel masse ros (fra transkønnede) for at udtrykke et meget realistisk og præcist billede af hvordan det er at være transkønnet – noget som mange andre YA-bøger, ikke har fanget. Alice Oseman selv, identificerer som queer og er meget optaget af samfundets heteronormative synspunkt, som også er noget hun prøver at gøre op med i sine bøger – og lykkedes med! Måden hvorpå hun diskuterer seksualiteter på og måden man som person accepterer sig selv, bliver fremvist på sådan en respektfuld og realistisk måde. Det viser læserene, at de ikke behøver at definerer sig som det ene eller det andet, mens Oseman på samme måde også viser, at det er okay ikke at være hetero. Den giver et autentisk billede på hvordan det er at udforske sin seksualitet, og senere hvordan det er skulle komme ud for eks. sin familie. Det hele bliver som sagt behandlet meget respektfuldt og med omhu, sådan at intet går tabt.

Det er ikke kun repræsentationen af seksualiteter, der er tilstede, men også mentale lidelser. Jeg vil ikke gå for meget i dybden (because spoilers), men emner som spiseforstyrrelser, depression, trang til selvskade og traumer fra mobning bliver også taget op. Igen bliver dette gjort på en respeketfuld måde, og giver indsigt. Dog er dette også nogle trigger warnings, da der bliver gået i dybden med diverse emner, og hvis man er en smule sensitiv overfor disse, skal man være opmærksom før man læser – dog er der hver gang noget triggering dukker op i et kapitel, en advarsel i toppen af siden, så man er sikker på ikke at blive triggered i sin læsning. Så det er helt klart ikke noget der skal stoppe dig fra at læse bogen! (og tegningerne er heller ikke eksplicitte overhovedet!) .

IMG_2292

2. HUMOR OG KARAKTER DYNAMIK
Jeg har sat disse to sammen, selvom jeg sagtens kunne snakke i dagevis omkring hver enkelt. Der er utrolig meget humor og efterhånden også intern-humor mellem karaktererne, men også læserne og Oseman selv. Man har en følelse af, at vi alle er med til at forme historien, jo længere vi kommer, og det er rart at føltes, at der er et sammenhold mellem læser og skaber – men det er ikke det, denne sektion handler om.

Jeg elsker humor i bøger, og måden det er inkorporeret i denne bog er så sød. Det er især måden hvorpå Nick og Charlie opfører sig på, som er meget fjollet til tider (på den gode måde!) som får en til at le. De er så søde, at man ikke kan lade være! Deres dynamik som par er så sød, og man kan ikke andet end at elske dem. De har så meget kærlighed til hinanden, og de viser det på sådan en smuk måde, at det bare går lige i hjertet! Deres forhold er så godt og solidt, og selvom der er bump på vejen (især i 1’eren hvor især usikkerhed spiller en stor rolle), så ved man at det holder.

Også forholdet til vennegruppen er virkelig god. Der er så mange forskellige typer, og det gør at dynamikken er virkelig god. De har alle noget at byde ind med – nogle mere end andre – og de bidrager alle til historien på den ene eller anden måde. Et par af karakterene er også nogle kendinge fra Osemans andre bøger (bla. Tori fra ‘Solitaire’ og Aled fra ‘Radio Silence’), hvilket er klart da hele Heartstopper serien er en prequel til ‘Solitaire’ (man kan godt læse dem uafhængigt af hinanden.). Alle sidekaraktererne giver noget nyt til bogen, og ingen er undværlige.

IMG_2228

3. THE ARTSYLE

Der er mange ting, jeg elsker ved Heartstopper, men noget af det aller-vigtigste er nok dens stil og måden den er tegnet på. Den er så charmerende, og jeg elsker hvordan den passer perfekt til bogens tone. Det bedste ord jeg kan finde er “goofy”, fordi det er den! Den er sød, blød og vildt flot på samme tid. Det er især karakterdesignet jeg er vild med, og måden deres reaktioner på f.eks. hengivenhed bliver vist. OH MY SOFT BOIS!! Det hele giver bare en all the feels, og så meget af det, kommer fra måden det hele er tegnet på. Lige fra starten af, var jeg opslugt af historien, dens karakterer og temaer. Jeg keder mig ikke ét eneste sekund, at jeg er i Heartstopper universet. Alice Oseman har virkelig talent – det kan ingen tage fra hende.

This slideshow requires JavaScript.

Jeg har læst Heartstopper fra ende til anden 2 gange nu på 14 dage + jeg har læst Solitaire, hvor Nick og Charlie også dukker op et par gange. Det er vidst okay at sige, at jeg er obssessed, men det gør mig ikke noget, når det er så fantastisk en historie som det er.

Jeg håber at jeg har fået dig overbevist om at læse Heartstopper, og hvis du ikke gider scrolle hele vejen op igen, så er linket her igen.

IMG_2266

FAQ som jeg har fået om Heartstopper:
Koster det penge at læse? 
Nej, det er gratis på tapas. Hvis du vil læse den fysiske bog, så ja (medmindre du låner den på dig bibliotek).

Hvis jeg læser den online, hvordan ved jeg så hvor langt jeg er i bogen?
Hvis du kun læser online, vil du være ret langt foran dem, som vælger at læse den i den fysiske form. Jeg har prøvet at gøre det overskueligt her:

VOL. 1 indeholder del 1 “Meet” og del 2 “Chrush”. (Fysiske bog er udkommet)
VOL. 2 indegolder del 3 “Kiss”, som er forholdsvis længere end del 1+2 tilsammen. (Fysisk bog udkommer den 11. juli 2019)
VOL. 3 vil sandsynligvis indeholde del 4 “Out” og muligvis del 5, men det er ikke sikkert. (Udkommer februar 2020).

Hvor ofte kommer der nye “episoder”?
Alice udgiver nye dele af Heartstopper 3 gange om måneden. Den 1., den 11. og den 21. i hver måned. Nogle gange vil der komme mini-comics, som ikke er med i den rigtige timeline, men er der for at give indsigt i eks. Nick og Charlies forhold i fremtiden, eller en alternativ virkelighed, hvor de laver noget andet. Som sagt er disse ikke med i den originale timeline og optræder heller ikke i de fysiske bøger (dog kan der være nogle af dem bag i bøgerne, så vidt jeg ved).


42189109. sy475
Titel: Heartstopper VOL. 1
Forfatter: Alice Oseman
Trigger warning: homofobi, vold
Forlag: Hodder
Udgivelse: november 2018
Antal sider: 288
Antal stjerner: 6/5 ⭐️

En mening om ““Heartstopper – VOL. 1” af Alice Oseman

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s